Kirke

– Ikke alle klarer å leve i sølibat

– Jeg vet at mange homofile forsøker å leve avholdende på grunn av andres sterke forventninger, sier Jon-Erik Bråthen, sykehusprest ved Modum Bad. Han mener idealet om sølibat kan være en uheldig tilnærming.

– I en del kristne miljøer blir sølibat ansett som den eneste rette løsningen for homofile. Det er nærmest en forventning om at dette er en god, kristen dyd. Men erfaringen er at mange ikke får til dette i praksis, selv om de kanskje har et ønske om det selv, sier Jon-Erik Bråthen.

Han er ledende sykehusprest ved Modum Bad, en landsdekkende diakonal institusjon for behandling av psykiske lidelser.

– En uønsket seksuell orientering

Det kristne nettverket Til Helhet er blant dem som fronter et slikt syn. De har fått mange reaksjoner denne uken, etter at de på tirsdag – sammen med Frimodig Kirke – holdt et seminar om seksualitet, kjønn og identitet på NLA Høgskolen i Sandviken.

Ifølge forhåndsannonsene ville en av foredragsholderne gi svar på «hvordan man kan hjelpe dem som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».

På nettsiden til Til Helhet heter det at deres formål er å «bistå deg som har en – for deg – uønsket seksuell orientering eller følelser, og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei i dette».

Denne hjelpen tilbys blant annet gjennom trosstøttende sjelesorg.

Et av målene til nettverket er å «være med å formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».

– Kan være en uheldig tilnærming

Sykehuspresten ved Modum Bad sier at det er ingen tvil om at Til Helhet har rett i dette, og at det er grunn til å ha respekt for homofile kristne som velger å være seksuelt avholdende. Men han mener at dette også kan være en uheldig tilnærming.

– Jeg vet at mange forsøker å leve avholdende mer på grunn av andres sterke forventninger, enn at de ønsker det selv eller tror at det er det eneste rette. De beskriver en opplevelse av at andre velger for dem. Dette bidrar ofte til ytterligere skam og skyldfølelse. Noen blir syke av det. I tillegg får man en opplevelse av ikke å høre til og mange ser seg nødt til å velge bort kirke og tro, sier Bråthen.

– Hva slags råd mener du man bør gi til homofile som selv mener at ens seksuelle orientering er i strid med Bibelen og som derfor ønsker å leve avholdende?

– På generelt grunnlag vil jeg si at det ofte er til hjelp å snakke med noen en kan undre seg sammen med – noen som ikke har en låst oppfatning av hva som er rett og galt. I et åpent rom kan en få hjelp til enten å fastholde det en allerede tenker og tror, og konsekvensene dette medfører, eller få hjelp til å tenke og tro annerledes enn tidligere.

– Også en del heterofile lever alene, og i Den katolske kirke stilles det sølibatkrav til prester. Er det uheldig å si til dem også at et liv i seksuell avholdenhet kan være meningsfullt?

– De fleste som velger å leve i sølibat er heterofile. Det de velger bort, er allment akseptert i samfunn og kirke. Det er noe annet å velge bort en del av seg selv fordi andre mener det er feil. Dette kan få store og uheldige konsekvenser for de det gjelder, sier Bråthen.

– Guds ord kan være vanskelig

Jens Fredrik Brenne, styreleder i Til Helhet, er uenig i at det kan være uheldig å løfte fram sølibat som ideal for homofile.

– Vi kan ikke endre Guds ord, selv om det er vanskelig. Da bekrefter man følelser i stedet for troen. Vi ønsker å bekrefte folk i deres kristne tro, og har flere eksempler på homofile som tidligere har levd i samboerskap og som siden har valgt å leve etter Guds ord.

Han framholder at alle problemer ikke blir borte med sjelesorg, og mange strever over år med sin seksuelle orientering.

– Det viktigste for homofile som kommer til oss er få et meningsfullt fellesskap og bli forstått og møtt på et dypt plan for valget de har tatt, mener Brenne.

Han understreker at det er opp til hver enkelt hva de ønsker hjelp til, inkludert et liv i sølibat, og at det legger premissene for samtalene. Nettverket ønsker også å gi tro på at endring i seksuell orientering er mulig, og for enkelte er det et mål å leve i et heterofilt ekteskap.

LES OGSÅ:

VGTV lager serie om «homoterapi»: – Historiene vil sjokkere

Han var en forkjemper for terapi for homofile. Så kom han ut av skapet.

«Eks-homofil» skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis

Han kjenner begjær etter menn, fant Til Helhet, giftet seg med kvinne: – Ganske sikker på at jeg ikke har lurt meg selv

---

Til Helhet

  • Til Helhet er et tverrkirkelig forum for seksuell identitet og kristen tro. De tilbyr blant annet trosbekreftende sjelesorg for homofile.
  • Bak til Helhet står «mennesker som ønsker å leve etter Bibelens syn på seksualitet, samliv og ekteskap», noe som blant annet innebærer at «ekteskapet mellom én mann og én kvinne er den rette og gode ramme om det seksuelle samliv».
  • Disse organisasjonene er tilknyttet nettverket: Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Indremisjonsforbundet, Kontaktutvalget for Pinsebevegelsen, Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, Normisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband, og Ungdom i Oppdrag

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke